Thursday, January 21, 2010

Bildverkstan tema 28 Underexponerat - Under exposed

Bildbehandlingsprogrammen är ju bra på att göra skojiga saker. Men man kan ju också använda dom till att försöka rädda sådant som gick fel vid fotograferingen. Jag träffade en hund vid namn Ringo i skogen idag. En söt och trevlig hund. Men den är svart. Svarta hundar och foto går bara inte ihop. Men med hjälp av lite trixande kan man få fram detaljer så pass att man i alla fall kan se att det är en hund och inte en bit svart figurklippt papper.

Photoshop and other programs are good for doing funy stuff. Men you can also use them to try to save photos that went wrong at the shoot. I met  a dog named Ringo in the forest today. A sweet dog, but black. Black dogs and photography is not easy to combine. But with a little help of some program you can at least get some details out so you can see it is a dog and not a black piece of dogshaped paper.
-------------------------------------------------------------
1 Vill du delta lägger du upp ditt bidrag på din blogg och länkar till utmaningen på Bildverkstan.
2 Du ska visa originalbilderna plus slutresultatet. Ange också vilket bildbehandlingsprogram du använder, det ger en bild av vilka möjligheter du har. Ange också de funktioner och filter du använt.
3 Sedan kommer du hit och talar om länken till ditt bidrag genom att kommentera här. (Ange direktlänken till ditt bidrag så att man enkelt kan återfinna det).
4 Hälsa gärna på de andra deltagarna och ge konstruktiv kritik.


1 To participate you shall post your entry on your blogg and then link back here.
2 You shall show the original image and the finished one. Tell us what program you use and what functions and filters you used to manipulate your image.
3 Come back here and make your entry by commenting. Please give the link to the entry so we can easily find it.
4 Visit the others, learn and have fun.

-------------------------------------------------------------------------

click image to enlarge

Det här är orginalet, bara förminskat. - This is the original, only downsized.och den färdiga bilden - and the finished image


ArcSoft Photo Studio
Jag använde Enhance/Tone adjustment som ger dig tre kurvor att justera. Högdager, medium och skugga. Man får dra spakarna tills man får önskat resultat. Här har jag  valt att låta snön försvinna. Hundens päls gör att man inte kan välja ut bara hunden för då får man en massa vita kanter som förstör.
Sedan har jag beskurit och satte dit mitt namn. Inget superfoto, men acceptabelt.
Och imorgon blir det Arkiverat igen. :)


I used Enhance/Tone adjustment that gives you three curves to manipulate. Highlight, midtone and shadow. I chosed to let teh snow dissapear. The fur of the dog would have made a real challenge if I wanted to select only the dog for the change.
When satiesfied I croped the image  and put my name on. Not a perfect photo, but acceptable.
Tomorrow it is time for Archived again. :)

Äldre teman se:
http://nfverk.blogspot.com/2009/08/lista-over-teman.html
Etiketter Labels: , , , , , , , , , , , ,

7 comments:

 1. Men oj att det gick att få fram ansiktet, hunden är ju så otrolig svart så jag skulle ha gissat på att den satt med ryggen mot kameran.

  Sån mörk bild lyckades inte jag hitta men skillnad märks definitivt ändå efter redigeringen.

  ReplyDelete
 2. Jag hade också en "misslyckad hund, Linus" i mitt arkiv, så jag blev glad för veckans uppgift. Din vovve har så fina ögon, men Linus har gömt sina.

  ReplyDelete
 3. Ögonen kom ju t o m fram i den "nya" bilden. Tror inte att jag har något bra foto för det här temat. Återkommer i så fall med en länk.

  ReplyDelete
 4. Först och främst så förstår jag att du vill ta fram lite detaljer i hunden och det gjorde du verkligen bra. Däremot kan jag skriva att jag inte tyckte veckans bildverkstad var kul =)

  Jag har i alla fall lagt upp mitt bidrag för allt kan ju inte vara kul här i livet som jag skriver i inlägget.

  http://bildgatan.designa.nu/2010/01/23/felexponerad/

  ReplyDelete
 5. Jag vill besvara din kommentar hos mig även här eftersom jag känner att du kanske tyckte att jag var lite vass, men det var inte min mening.

  Nej, det har jag inte men jag vill så gärna om jag har tid och möjlighet. Jag förstår ditt val och precis som du deltar jag när det passar. Däremot tycker jag att bildverkstan är både roligt och utvecklande.

  Jag har skrivit det tidigare och skriver det igen. Det är svårt att skriva med glimten i ögat och få alla att förstå det. Jag kan hålla med om att det inte var lätt att förstå.

  Jag förstår också tanken med veckans tema och håller med dig helt i det du skriver och min kommentar om programmet var inte med tanke på att göra teman som passar ett visst program, utan mer att det går att göra mer precist om man lägger ner lite mer tid. Oavsett program. Jag uppskattar det visst, tycker bara att en del saker är roligare att redigera än andra.

  Jag ber om ursäkt om du tagit min text och tolkat den på ett annat sätt än jag menat.

  ReplyDelete
 6. Wow... det verkligen gör en skillnad!

  ReplyDelete
 7. Jag hade en uschligt mörk bild som jag ändå tänkt åtgärda.

  ReplyDelete

Please leave a comment if you like what you see.